Geschiedenis

C. TOMAELLO

CarloTomaello

Geschiedenis van Tomaello

1924-1930

De geschiedenis van het van het oorspronkelijke familiebedrijf Tomaello B.V. begint in Venetië, geboorteplaats van oprichter Carlo Tomaello. In september 1924 wordt het bedrijf in Vlaardingen gevestigd. Het groeit in de loop der jaren uit tot een terrazzobedrijf met een goede reputatie.

 

1930-1945

CONTINUERING

Na een aantal succesvolle jaren waarin het klantenbestand en het aantal personeelsleden toeneemt volgen de crisistijd en WOII. De crisis in de jaren '30 laat ook in de bouwwereld diepe sporen achter. Op 1 augustus 1934 gaan beide partners ieder hun eigen weg. Carlo Tomaello zet het terrazzobedrijf voort samen met zijn zonen Carlo jr., Mario en later ook met Luigi en Nini.

 

1945-1960

WEDEROPBOUW

De toevoer van cement en marmergranulaat uit Italië, Frankrijk en Duitsland komt langzaam weer op gang, evenals de economie. Er is volop vraag naar terrazzo aanrechtbladen, raamdorpels, vloeren bij particulieren en winkels en badcellen. De werkplaats wordt al snel te klein en het bedrijf verhuist halverwege de 50'er jaren naar de 3e Industriestraat in Vlaardingen.


1960-1970

GROEIPERIODE

Een turbulente groeiperiode in de jaren '60 volgt. Er is een grote behoefte aan goed personeel. Hardwerkende jonge vaklieden worden uit Friuli naar Nederland gehaald. Umberto Lenarduzzi (2e van links) treedt op 11 januari 1963 in dienst en hij zal zich in de vele decennia die volgen, ontwikkelen tot een van de meest gewaardeerde personen in de lange bedrijfshistorie.

Door zijn studies aan de Mozaïekschool, de MTS en de HTS en zijn ervaring, wordt Tomaello ook een uitstekende gesprekspartner van architecten en opdrachtgevers op het constructieve vlak. Als Technisch Bedrijfsleider is hij verantwoordelijk voor o.a. het coachen van het kaderpersoneel.


 
1970-1990

CONSTRUCTIEF

Vormen in de bouw worden recht en strak. Steeds meer raakt terrazzo als product uit de gratie bij jonge architecten. De meeste terrazzobedrijven hebben het moeilijk, sluiten hun poorten of zijn genoodzaakt andere activiteiten te gaan ontplooien. Geprefabriceerde betonproducten hebben een goede toekomst. De kennis van constructieve beton die in deze periode wordt opgedaan, stelt Tomaello in de decennia die volgen, in staat om architectonisch hoogwaardige beton te maken voor constructieve doeleinden.

De unieke prefab terrazzobadcel wordt door Tomaello doorontwikkeld en wordt in de jaren die volgen volop gebruikt in de sociale woningbouw. Voor Elementum uit Maassluis worden 10.000-den terrazzovloeren gemaakt. Voor een ander fenomeen uit de jaren´60-70, de gebroeders Kwaaitaal, levert ons bedrijf o.a. gewassen balkons. De grijze prefab balkons voor de SSN in Delft zijn aan de zichtzijden voorzien van een houtstructuur.

Tomaello introduceert de witte Carrara kei in Nederland. In een moderne showroom in ons bedrijfspand worden keukens en aanrechtbladen voor de consument getoond. Bedrijfsvloeren en glasmozaïek, zoals voor grootwinkelbedrijven als C&A, V&D en de NS (o.a. de stationshal van Den Haag CS) zijn bij opdrachtgevers in trek.

In 1989/1990 maakt Tomaello de grote terrazzo façade, de trappen en bordessen voor het appartementencomplex Byzantium voor het Office for Metropolitan Architecture van prof. Rem Koolhaas.


 
1990-2000

ARCHITECTONISCH

De combinatie van constructieve en architectonische beton werpt zijn vruchten af. Derde generatie Tomaello, Giulio Carlo Emanuele, komt in het bedrijf medio 1989. Op 29 oktober 1991 overlijdt directeur Emanuele ('Nini') Umberto Tomaello. Binnen de Benelux werkt Tomaello zich met bijzondere projecten naar een plaats aan de top op het gebied van sierbeton en prefab terrazzo. Er worden grote investeringen gedaan op het gebied van huisvesting, machines, ARBO, milieu en personeel. Kwaliteit wordt het sleutelwoord.

Op 1 september 1994 wordt het 75-jarig jubileum uitgebreid gevierd. Oud-directeur Mario Tomaello slaat de 1e paal van de nieuwe productieloods in het bijzijn van vele relaties, familie en vrienden. Mario Bernardo overlijdt op 12 december 2000 op 78-jarige leeftijd als laatste directeur van de tweede generatie Tomaello.

De relatie met de gespecialiseerde bedrijven Struyk Verwo Infra en Smits Neuchâtel krijgt in de loop der jaren steeds meer gestalte. Beroemde architecten als Rem Koolhaas, Rijksbouwmeester Wytze Patijn, topdesigners als Gijs Bakker, Peter Krouwel, Friso Kramer, Benno Premsela en Joan Busquets, museumdirecteuren als Rudi Fuchs en minister-president Wim Kok maken kennis met producten van Tomaello.

 

2000-2013

NEDERLANDS MEEST VEELZIJDIGE BETONSPECIALIST

 

Het derde millennium wordt ingegaan met het megaproject Mariënburg in Nijmegen. Tomaello levert de prefab elementen van sierbeton, 5500 m2 terrazzobeton, gekleurde en grijze beton, maar ook de natuursteen. De International Council of Shopping Centers bekroont de Marikenstraat tot "de mooiste winkelstraat van Europa".

Tomaello heeft zijn vaardigheden gedemonstreerd op het constructieve, architectonische en artistieke vlak in prestigieuze projecten als Mariënburg Nijmegen, begraafplaats De Nieuwe Ooster in Amsterdam, Holland Boulevard Schiphol, Bestuurscentrum Rabo Utrecht, Ministerie van Defensie Den Haag, MAS museum Antwerpen, JuBi-toren Den Haag, Driekoningenstraat Antwerpen, Grote Markt Turnhout, Artis Amsterdam, Eilandje Antwerpen, Vindicat Groningen en Erasmus MC Rotterdam.

In februari 2012 heeft het project Driekoningenstraat Antwerpen de Belgische 1e Prijs Publieke Ruimte 2012 gewonnen met het beeldbepalende terrazzobeton van Tomaello. Veel maatproducten die door Tomaello worden gemaakt, zijn ontworpen door en voor internationaal bekende architecten, designers en kunstenaars als prof. Rem Koolhaas, Sjoerd Soeters, Jo Coenen, Peter Struyken, Bruno Ninaber van Eyben, Friso Kramer, Joan Busquets, Molenaar & Van Winden, Stramien Antwerpen, Neutelings Riedijk, Karel Appel. Veelal in opdracht van bouwmaatschappijen, kunstenaars en gemeentes.


2013 - HEDEN

Sinds december 2013 opereert Tomaello als zelfstandige werkmaatschappij onder de Van Dijk Maasland Groep met het behoud van vakmensen.