nl-NL en-US
Referenties van Tomaello

"Zeg je Tomaello, dan zeg ik: kwaliteit, liefde voor het product

...passie voor het vak, afspraak is afspraak, no-nonsense en is er iets dan wordt het opgelost. Dit is weer het eerste werk samen met Giulio en hoop er nog vele met hem te mogen maken." Aldus Hans Kwant, uitvoeringsmanager Rots Maatwerk.

2015 - Betonnen zitbanken en plantenbakken Nieuwe Markt Roosendaal

In 2008 ben ik door een geweldig mooi project (Europese prijs winnaar), te weten het Columbarium (urnenmuur) op de Nieuwe Ooster Begraafplaats in Amsterdam in contact gekomen met de firma Tomaello. Nadat wij het ontwerp kregen van de architect hebben wij contact gezocht met Giulio Tomaello. Na het eerste gesprek was ik al overtuigd dat het project wel moest slagen. Met passie en vol trots vertelde Giulio over zijn (familie) bedrijf en "beton"product. Lopend door de fabriek in Vlaardingen word je vanzelf enthousiast gemaakt voor het product wat Tomaello levert. Het begon als een schetsontwerp, het schetsontwerp werd een tekening, de tekening werd een productietekening, de productietekening werd WERKELIJKHEID. Het eindresultaat was gigantisch mooi en is dan ook eer terecht in de prijzen gevallen. In de jaren 2009 en 2010 heb ik nog een aantal projecten met Tomaello mogen maken die keer op keer een lust voor het oog waren. Eind 2010 ben ik een andere tak van sport gaan doen binnen de civiele techniek en zijn elkaar daardoor een beetje uit het oog verloren. In die jaren heb ik op sommige momenten best wel lopen pronken tegen mijn toenmalige collega's over de mooie projecten die ik had gemaakt en daarin viel meerdere malen de naam van Tomaello. In 2015 teruggegaan vanuit de "reguliere wegenbouwprojecten" naar speciale projecten bij de firma Rots Maatwerk uit Brummen. Wat ik ervoer bij mijn eerste bezoek aan de firma van Tomaello had ik ook bij Rots Maatwerk. Mooie en zeer bijzondere projecten maken waar kwaliteit voorop staat. In mijn eerste gesprek met Hugo Rots (Rots Maatwerk) kwam al vrij snel de naam van Tomaello ter sprake en werden hier beiden enthousiast van. Het eigenlijk bedoelde "sollicitatie"gesprek werd al snel een gesprek over onze gezamenlijke passie voor het maken van mooie en bijzondere projecten. Nu in november 2015 ben ik samen met Tomaello bezig met het realiseren van 2 groen eilanden voor de gemeente Roosendaal waarin het team van Tomaello de banken voor het plein heeft gemaakt. Net zoals in 2008 van zeer hoge kwaliteit van het eindproduct. Zeg je Tomaello dan zeg ik: kwaliteit, liefde voor het product, passie voor het vak, afspraak is afspraak, no-nonsense en is er iets dan wordt het opgelost. Dit is weer het eerste werk samen met Giulio en hoop er nog vele met hem te mogen maken.

 • Hans Kwant uitvoeringsmanager Rots Maatwerk
 • “Aan het centrum van Nijmegen heeft mijn bureau, SoetersvanEldonk te Amsterdam, ruim tien jaar gewerkt. De eerste jaren was ik masterplanner voor het Mariënburg-gebied en daarna kreeg ik de rol van supervisor over de ontwerpwerkzaamheden van architecten en openbare ruimte ontwerpers. Er werd een nieuwe winkelstraat ontworpen, niet vanuit de gebouwen als losstaande objecten, maar vanuit de beleving van de voetganger, en dus vanuit het perspectief van de openbare ruimte.
   
  De openbare ruimte wordt in zijn kwaliteit door de wanden, i.c. de gebouwen en door de vloer bepaald. Omdat aan de vloer zeer hoge eisen werden gesteld, al was het alleen maar omdat deze voor een belangrijk deel ook over de winkels heen lag, is er een heel zorgvuldig traject afgelegd om te komen tot de uiteindelijke keuze van soort, materiaal en kleur. Meestal leiden dit soort beslissingstrajecten, wanneer het gaat om hoog kwalitatieve eisen, tot een keus voor gebakken materiaal in combinatie met natuurstenen accenten. Maar mede vanwege de technische eisen die er aan de waterdichting werden gesteld, is er hier gewerkt aan een oplossing in twee lagen, waarbij het betreedbaar vloervlak in grote elementen werd uitgevoerd.
   
  Tomaello heeft uiteindelijk de opdracht gekregen om de beeldbepalende vloer voor plein en nieuwe winkelstraat te realiseren in een kleur blauwgrijs met snippers blauwe labrador erin, die het grote vlak een niet overdreven maar goed waarneembare tinteling geven. De zorg waarmee de subtiele verschillen tussen monsters konden worden besproken, maar ook in werkelijkheid konden worden geproduceerd, gaf veel vertrouwen in de vakbekwaamheid van het bedrijf. Als we nu naar Mariënburg in Nijmegen teruggaan om te kijken, kunnen we alleen maar constateren dat de vloer een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan het succes van het hele project”.
 • Sjoerd Soeters Architect en Stedenbouwkundige, SoetersvanEldonk, Amsterdam
 • “De hele wereld denkt dat Italië geweldige ontwerpers heeft die al die prachtige dingen maken. Ik kan u wat vertellen en ik heb het met eigen ogen gezien. Italië heeft geweldige vakmensen, die met ontegenzeggelijk veel liefde en trots van een onnozel schetsje een geweldig ding kunnen maken. In de loop van de jaren heb ik vaak met hen mogen werken.

  In Carrara met steen, boven Bergamo met staal en hout, bij Bologna met leer en in Vlaardingen met terrazzo en beton.

  Heerlijke vakbekwame trotse lieve mensen. Ik maak dingen voor mensen met mensen, in beton met Giulio en Umberto en hun team”.

 • Prof. Bruno Ninaber van Eyben Hoogleraar Vormgeving TU Delft, Industrieel ontwerper
 • “Reis je met de trein, dan kun je op de grotere stations voor kaartjes en voor serviceverlening terecht bij ‘Tickets & Service’ van NS. De ‘open’ balies van deze winkels zijn voorzien van gepolijste terrazzobladen die een gevouwen vorm hebben.

  Voor ‘Binnenland’ zijn de baliebladen antracietkleurig en voor ‘NS Internationaal’ zijn ze roodbruin van kleur. Tomaello heeft speciale mallen ontwikkeld om deze bladen te kunnen produceren.

  De robuuste uitvoering en het gekozen terrazzomateriaal garanderen een deugdelijke consistente kwaliteit. Voor NS heeft Tomaello circa 200 servicebalies fraaier gemaakt en daar mag ze trots op zijn”.

 • Ing. Albert P.J. Timmerman Consultant Nederlandse Spoorwegen, Utrecht
 • “Tomaello hebben wij leren kennen bij het ontwerp van de markt in Hengelo. De markt van Hengelo hebben wij ontworpen als het activiteitenplein van de stad. Het is dan ook daarom dat er weinig mogelijkheden zijn voor het plaatsen van bomen, lantarenpalen, banken, etc. Dat betekent dat de sfeer van de markt, op dagen dat er niets te doen is, nadrukkelijk wordt bepaald door de vormgeving van de vloer.In ons idee zou het patroon van bestratingen een afdruk moeten vormen van het wekelijks gebruik. Zo ligt er nu in het stadscentrum van Hengelo een “markosaurus van terrazzo”, een patroon van marktpaden, als een archeologische afdruk in het marktplein.

  Samen met Tomaello hebben wij langdurig proeven voor de juiste kleur en korrelgroottes gemaakt. Telkens kwamen zij met nieuwe mogelijkheden om ons idee te vertalen, waarbij de grenzen van het technisch haalbare steeds in beeld kwamen. Uiteindelijk is een prachtige mix van groen en goudkleurig geel in grote korrels gekozen. Het beton is op antraciete kleur gebracht door middel van een natuurlijke toeslag, waardoor het geheel niet meer kan verkleuren. Speciaal zijn ook de mozaïekjes.Met patatzakjes, visjes en parasolletjes in de terrazzo platen wordt aangegeven waar activiteiten horen te staan. Elke plaat voor de markt is speciaal in een profiel geslepen, zodat de afwatering en de verdere profilering van het plein waren geregeld.

  Prachtig en zeer ambachtelijk zijn de hoekplaten die in twee richtingen zijn geslepen. We wilden graag dat de poten van de lichtlinden, een interactief lichtsculptuur, van hetzelfde materiaal als de vloer zouden worden gemaakt. Het basement van dit 18 meter hoge en 40 meter lange licht element is nu ook van terrazzo gemaakt. Door intensief meedenken is dit detail uiteindelijk tot stand gekomen.

  We hebben met Tomaello zeer goed samengewerkt. Het is prachtig dat dit van oorsprong Italiaanse bedrijf met zijn producten het warme zuidelijke temperament een beetje naar het noorden van Europa brengt. Dat levert in ieder geval in de inrichting van de buitenruimte meer mogelijkheden op".

 • Huub Juurlink Juurlink & Geluk, Stedenbouw en Landschap
 • “In 1998 kwam ik in aanraking met C. Tomaello b.v. bij het Marktplein project in Hengelo. Daar lieten jullie in opdracht van de gemeente Hengelo zien een zeer degelijk en kwalitatief hoogwaardig terrazzo product te kunnen leveren. Deze ervaring bracht mij ertoe om Tomaello te benaderen voor het project Mariënburg te Nijmegen.

  Toepassing van terrazzo platen was ook voor de openbare ruimte van Mariënburg de ideale oplossing. Met name de passie en het temperament van Giulio en de tomeloze inzet en het vakmanschap van Tomaello zijn mij bijgebleven.

  Mede door de terrazzo platen van Tomaello werd het project Mariënburg door de ICSC (International Council of Shopping Centers) jury bekroond met de prijs voor ‘de mooiste winkelstraat van Europa’".

 • Ir. Richard D. Lokhorst MRE Adjunct-directeur ING Vastgoed Ontwikkeling B.V., Den Haag
 • "Samenwerking met Tomaello voor twee projecten, een in Oostburg en de andere in Arnhem was een groot feest. Een warme menselijke omgang, alsof je samen in een restaurant zit ergens in Italië.

  En dan eindeloos doorpraten over alle mogelijkheden hoe het project te realiseren is. Er is geen probleem te groot, alles wordt opgelost.

  Bij een volgend project waar terrazzo een dominante rol speelt, weet ik waar ik moet zijn!"

 • Gijs Bakker Industrieel ontwerper, Amsterdam
 • "Voor de inrichting van de 1e verdieping van het Interpolis hoofdkantoor te Tilburg, kwamen wij medio 2002, via een van de geselecteerde interieurarchitecten in contact met Tomaello.

  Vanaf het eerste contact hadden we van doen met een slagvaardig en vakkundig bedrijf. In plaats van te verzanden in eindeloze discussies brengt men problemen ‘aan tafel in overleg’ door een zeer constructieve instelling tot een oplossing.

  Wij hopen ook in de toekomst te kunnen samenwerken met Tomaello.”

 • Jos den Oudsten Senior Projektleider Interpolis Tilburg en Zoetermeer, BC BBF Heijmans v.o.f., Tilburg
 • "AGS Architekten & Planners werd in 1987 benaderd een nieuw ontwerp te maken voor het Stadshart van Vlaardingen. Dit project omvatte een bebouwing met winkels met passage, woningen en een parkeergarage aan beide zijden van het toenmalige Liesveldviaduct. In het ontwerp van AGS werden de duistere hellingbanen vervangen door de vriendelijke “Spaanse Trappen”, die aan weerskanten een verbinding maakten tussen de Hoogstraat (het oude stadsgedeelte) en het Liesveld. De uiteindelijke koppeling tussen “Nostalgia” en “Utopia”.

  In februari 1995 kreeg de Vlaardingse kunstenares Wilma Kuil van de gemeente opdracht om de trappen te ontwerpen. Wilma vond dat deze niet alleen als verbinding tussen de beide winkelgebieden moesten fungeren, maar ook als ontmoetingsplaats voor de bezoekers van het stadshart.

  De schitterende maquette van de trappen naar het ontwerp van Wilma Kuil met Spakenburgse bloemmotiefjes (zoals Pam Emmerik deze omschrijft in de Groene Amsterdammer van augustus 1996) werd gerealiseerd in een stuk robuust terrazzo mèt behoud van de fijne structuur van de bloemen, zowel in de vele vormen als in de kleuren.

  Door de perfecte uitvoering en doordachte koppeling van de elementen groeiden de trappen tot een schitterend sluitstuk van het project Liesveld. Het was voor ons een hele uitdaging met het team van Wilma, Giulio en Umberto te mogen werken.

  Als kroon op het werk werd dit project genomineerd voor de Omgevingsarchitectuurprijs 1998.

  Met dank voor de prettige samenwerking",

 • Hans Benckhuijsen AGS Architecten en Planners, Heerlen
 • “Als onderdeel van het bedrijvenpark Rijnsweerd-Noord in Utrecht wordt het door Karin Daan ontworpen kunstproject "Het Verzonken Schip” of "Canopus" aangelegd.

  De eerste kennismaking met de firma Tomaello vindt plaats in begin november 1991. Kort na onze vraag of zij als betonspecialisten ook ‘Blonde Beton’ kunnen vervaardigen, wordt er als proeve van bekwaamheid een klassieke boog, geheel op schaal en in de juiste kleur, op ons kantoor afgeleverd.

  Tijdens de diverse werkbezoeken aan Vlaardingen blijkt steeds hoezeer alle medewerkers bij dit megaproject betrokken zijn. Al wordt naarmate het project vordert de fysieke ruimte waarbinnen zij hun vakmanschap moeten demonstreren steeds kleiner. Een enorme hoeveelheid aan prefab platen, boomkransen, traptreden, zuilen en bogen; alles ligt op hun werf in Vlaardingen.

  De ambachtelijke meesterwerken van gewassen sierbeton staan (en liggen) ondertussen menig jaar “Het verzonken schip” in Rijnsweerd uit te stralen. De samenwerking tussen ontwerpster Karin Daan, de Gemeente Utrecht en de firma Tomaello is vanaf het begin van het project tot de officiële opening in juni 1993 altijd zeer goed geweest. Als beloning voor onze gezamenlijke inspanningen wordt dit bijzondere project genomineerd voor de Omgevingsarchitectuurprijs 1994."

 • Arie Burgwal Vm. Projectleider Dienst Openbare Werken, Gemeente Utrecht
 • "Met het bedrijf Tomaello heb ik goede ervaringen opgedaan bij de totstandkoming van de Vlaardingse Bloementrappen. En inmiddels ook met andere kunstopdrachten, maar de Bloementrappen waren voor mij wel heel speciaal. Ik herinner mij nog goed toen ik de maquette van het project voor het eerst aan Tomaello liet zien en zij geconfronteerd werden heel veel bloempatronen die in terrazzo uitgevoerd moesten worden. “Al die bloemetjes!”, riep Umberto Lenarduzzi. “Ja, al die bloemen”, was daarop mijn antwoord.

  Ze gingen aan de slag, deden onderzoek naar de mogelijkheden om het project te realiseren, maakten veel kleurenstalen en gingen wereldwijd op zoek naar de juiste kleuren en granietsoorten. Het werd een grote ontdekkingsreis, zeker voor mij, in de wondere wereld van terrazzo.

  Het ontwerp vroeg om veel bijzondere mallen en vormen. En alles kon. Het mooiste voor een kunstenaar is dat wanneer je een droombeeld in je hoofd hebt, er een bedrijf als Tomaello bestaat om dat droombeeld te verwezenlijken.

  De Vlaardingse Bloementrappen functioneren nu ruim acht jaar. Jaarlijks lopen er vele duizenden mensen over en dagelijks bewijst het terrazzo zijn kwaliteit".

 • Wilma Kuil Beeldend kunstenaar, Vlaardingen
 • "Tomaello een goede “oude” partner

  De hechte samenwerking tussen Tomaello en Struyk Verwo Infra begon in 1988. Het eerste contact ontstond via een relatie, die al een langdurige samenwerking met Tomaello onderhield. Het klikte meteen, met als belangrijkste kenmerk respect voor de technische mogelijkheden van Tomaello op het gebied van sierbeton en met name in terrazzobeton.

  De intensieve samenwerking heeft in de loop der jaren geresulteerd in vele mooie elementen met “Koninklijke” allure.

  Voorbeelden als het meubilair Oostburg naar ontwerp van Gijs Bakker design, het Verzonken Schip van Karin Daan en de dak/pleinbestrating met vele technische hoogstandjes van Mariënburg te Nijmegen naar ontwerp van Mathieu Schouten (onder supervisie van Sjoerd Soeters), geven aan dat de samenwerking geen grenzen kent.

  De mogelijkheden van Tomaello worden steeds meer geïntegreerd in het producten pallet van Struyk Verwo Infra. Wederzijds respect is in al de jaren de basis geweest van deze samenwerking".

 • Joop Dijkmans Struyk Verwo Groep b.v., Oosterhout
 • “Hare Majesteit de Koningin heeft mij verzocht U haar hartelijke dank te willen overbrengen voor de mooie fles wijn die U haar ter gelegenheid van het 80-jarig bestaan van Uw fabriek heeft aangeboden.

  Namens de Koningin zend ik U en Uw medewerkers haar hartelijke felicitaties met dit jubileum en veel goede wensen voor succes in de toekomst!

  Met gevoelens van de meeste hoogachting",

 • A.M. Leendertse-Venekamp Particulier Secretaris van Hare Majesteit de Koningin, Dienst van het Koninklijk Huis
 • “Ik maakte kennis met Tomaello, het bedrijf en haar medewerkers, in ‘97/’98 met de uitvoering van de ‘Kroonzetels’ voor Den Haag en de ‘Japanse Snoepjes’ voor Dordrecht. Vanaf 1999 maken we bijna ieder jaar HIJ-zitten (zitelementen) voor nieuwe locaties langs de Hollandsche IJssel. Binnenkort gaan we aan een project voor Den Haag Zuid-West werken.

  De inzet van Tomaello is altijd vakkundig en betrokken. Voor mij is het belangrijk op deze manier samen te werken. We hebben hetzelfde doel: een kwalitatief goed product. Extra fijn is dat de samenwerking telkens weer zo plezierig verloopt".

 • Karola Pezarro Beeldend kunstenaar, Den Haag
 • “Over vakmanschap gesproken…

  Als je binnen loopt bij het bedrijf C. Tomaello valt je direct iets op: hier werken nog mensen met liefde voor het vak!

  Wat men kan betekenen voor hun opdrachtgevers, is in het bedrijfspand verwerkt in de wanden en de vloeren of is vastgelegd op de talrijke foto’s uit de 80-jarige geschiedenis van het familiebedrijf Tomaello. De huidige praktijk van dit bedrijf borduurt voort op het vakmanschap van de grondleggers.

  De productie wordt aangestuurd door mensen die door de jaren vertrouwd zijn geraakt met het product beton in zijn schoonste vorm. Dat merk je duidelijk aan de kwaliteit van de geleverde elementen. Gedurende het gehele productieproces wordt de bereidheid getoond om te voldoen aan de hoge eisen van de klant.

  Wat ons betreft vormt dit een degelijke basis voor een goede samenwerking, ook voor onze toekomstige projecten."

 • Rolf Janse Projectleider project Shell Rijswijk, Boele & van Eesteren b.v. te Rijswijk
 • "Toen wij destijds op zoek gingen naar een bedrijf dat de ‘Canopus’ (mijn hommage aan de Villa van Hadrianus en daarmee aan de klassieke cultuurgeschiedenis die zich hier herhaalt) zou kunnen vertalen in een eigentijdse en plaatseigen materialiseert, kwamen we vrij snel terecht bij de firma Tomaello: Italianen die als geen ander geen weet hebben van tijdloze kwaliteit.

  ‘Blonde beton’ moest het worden en dat werd het. Giulio Tomaello kwam me een minizuil brengen als meesterproef.

  Het was ‘just perfect’. Blond, rul en homogeen. De zuilen zijn prachtig. De treden perfect. We hadden een buitengewoon prettige en constructieve samenwerking, omdat de mannen van Tomaello net zoveel liefde en zorgvuldigheid staken in het hele productieproces als wij in het ontwerp.

  Kwaliteit die voorkomt uit een groot vakmanschap. En een reusachtige betrokkenheid op zowel het product als op de bedenker daarvan.

  Familiale warmte, samenwerking en perfectie: daar is de firma Tomaello érg goed in!"

 • Karin Daan Environmental design, Amsterdam
 • “Het uiteindelijk verloop met het beeld van Ad Dekkers is, zo denk ik, te danken aan de bestemming van het beeld: Hare Majesteit Koningin Beatrix.

  Voor een willekeurige andere bestemming zou ook ù waarschijnlijk het beeld niet zo vaak opnieuw hebben gemaakt als nu gebeurd is. De opzichter vond het al na de 2e keer een voldoende resultaat. En van die kant werden de excuses voor het niet perfect zijn al verwoord: ‘ik moest met een onbevredigend resultaat maar leren leven’.

  Gelukkig was het de eer te na van Tomaello. Dus is het goed gekomen. Dat de mal in technisch opzicht niet in orde bleek te zijn was u niet aan te rekenen, maar hij was natuurlijk wel onder uw verantwoordelijkheid gemaakt.

  Het project is zeer bevredigend verlopen en ik hoop dat een mogelijk volgende opdracht even goed en zorgvuldig zal gaan".

 • Peter Struycken Adviseur beeldende kunst H.M.K. Beatrix, Dordrecht
 • “De samenwerking tussen mijn bureau en Tomaello bij de bouw van het Horecapaviljoen in het Skatepark aan de Westblaak in Rotterdam, heb ik als zeer open, creatief en constructief ervaren.

  Bij het bekisten en het storten van de betonnen gevelelementen voor dit bijzondere project moest door de producent een groot vakmanschap aan de dag worden gelegd.

  In het bijzonder viel me de houding tegenover de vormgeving op: er werd nauwelijks getornd aan het ontwerp. Vrijwel alles is uitgevoerd als oorspronkelijk ontworpen, hoe lastig de details ook waren.

  Hierin is een nadrukkelijk onderscheid te zien met de grotere betonleveranciers, die vaak sterk afwijkende standaarddetaillering in de offerte als voorwaarde stelden en daarbij ook nog iets prijziger waren dan Tomaello.

  De samenwerking heeft geleid tot een zeer bevredigend eindresultaat in subtiel wit beton".

 • Jeroen Hoorn, Architect bna Bureau Jeroen Hoorn, Rotterdam
 • “Mooier kan ik het niet maken en toch lieg ik niet…

  Het is lastig om niet ‘erg braaf en reclameachtig’ uit te leggen waarom ik zo graag met Tomaello samenwerk. Eigenlijk adviseer ik andere kunstenaars altijd om naar Tomaello toe te gaan. En voeg ze dan toe: ‘echt goedkoop is het niet, maar als je budget het toelaat, is dat het beste adres. Ga in ieder geval even met ze praten”.

  Wat mij het meest aanspreekt en waarom ik zo graag met Tomaello werk, is de sfeer en omgang met elkaar. Terwijl je daarbij volledig kan vertrouwen op de kwaliteit, de kennis en de expertise en het vakmanschap in de uitvoering. De joviale omgangsvorm is geen methode om de klant in te pakken en te plezieren. Ook ben ik in een paar gevallen door hen om technische redenen geadviseerd om een andere oplossing te kiezen dan terrazzo.

  Ik werk als kunstenaar meestal samen met kleine en middelgrote bedrijven, omdat daar de betrokkenheid en het begrip voor het kunstwerk, in de wijze van uitvoeren en de passie om het goed te doen, merkbaar is. Kenmerkend voor Tomaello is dat ook de uitvoerende medewerkers weten wat Giulio en Umberto voorstaan en dat ook zij duidelijk met plezier hoge eisen stellen aan de uitvoering.

  De bedrijven waar ik het liefst meewerk, selecteren zich in de loop van de tijd steeds meer uit. Tomaello is een van de bedrijven waar ik nog steeds graag kom. Of zij net zo blij zijn met mijn ‘zoveelste vraag’ weet ik niet, maar zij blijven op een vriendschappelijke en geïnteresseerde manier naar mij luisteren. En zij adviseren mij op een open en vrijblijvende manier bij mijn onderzoek naar een passende oplossing ten aanzien van de uitvoering van mijn kunstwerken. Dank voor de mooie uitvoering van de beelden tot nu toe en ik hoop dat er nog genoeg nieuwe projecten komen zodat we verder kunnen gaan in onze samenwerking."

 • Herman Lamers Beeldend kunstenaar, Rotterdam
 • “Al in de jaren tachtig van de vorige eeuw deed Bontenbal met Tomaello zaken. Dit jaar moesten wij bij de renovatie van een zeer markant pand hoek ’s Gravendijkwal en de Rochussenstraat te Rotterdam sierelementen in witte beton op het metselwerk vervangen. Een tekening was voldoende om een keurige offerte te ontvangen en de opdracht was snel verstrekt.

  Bij de keuring in de fabriek stonden wij versteld van de vakkundigheid van de medewerkers. In voorkomende gevallen zullen wij zeker gebruik maken van de expertise van Tomaello.

  De sierornamenten staan inmiddels te pronken op het pand aan de ‘s Gravendijkwal”.

 • Ad Bontenbal Projectleider Bontenbal Bouw b.v, Reeuwijk
 • “Een oud ambacht met een hippe uitstraling is een knappe prestatie!

  In 2003 ging ik als architect mijn eigen monumentale woonhuis aan de Lange Haven in Schiedam ingrijpend verbouwen en uitbreiden. De kleur ‘ijsblauw’ van de stalen meubels van Le Corbusier uit 1928 was een van mijn uitgangspunten. Dat vertaalde zich eerst in een strakke epoxyvloer met die kleur, waarop mijn ijle Charles Eames- en Norman Fostermeubels nog meer ging zweven. De kunst was om hier aluminiumkleurige keukenmeubels mee te combineren, waarvan de werkbladen zich niet afstandelijk van deze vloer zouden losmaken, zoals bij roestvast staal, maar het ‘gesprek’ zouden aangaan, met 100% behoud van de utilitaire functie. Dat is gelukt!

  In intensieve samenspraak met Giulio Tomaello is een grof geslagen marmersoort gevonden. Wit met een vaagblauwe gloed, cementgebonden met een helderblauwe toeslag, iets donkerder dan de vloerkleur, met kleine intensief blauwe glasaccenten. Veel monsters gemaakt, het resultaat stond voorop.

  En dat mag er zijn! Ik ben er erg blij mee!"

 • Ron Klein Breteler, directeur VHP stedebouwkundigen + architekten + landschapsarchitekten bv, Rotterdam
 • “Het beeld de ‘Uil’ heb ik in de opdracht van de gemeente Pijnacker ontworpen en uitgevoerd naar aanleiding van verhalen van inwoners van deze gemeente. Het brugelement waarop de in aluminium gegoten Uil rust, is vervaardigd in terrazzo.

  Kwaliteit, duurzaamheid en perfectie zijn essentieel voor de zeggingskracht van het beeld.

  Tomaello heeft de complete uitvoering van het brugelement verzorgd. Kleurproeven voor het bepalen van de natuurlijke harmonieuze tint van het terrazzo, constructie, model, mal en zelfs assistentie bij het plaatsen van het beeld is door hen verzorgd.

  Hoge kwaliteit en een harmonieuze, professionele samenwerking kenmerken Tomaello."

 • Leontine Sies Beeldhouwer, Leiden
 • “Voor mij is het als adviseur beeldende kunst en als kunstenaar belangrijk dat bedrijven meedenken in het maakproces. Tomaello is een bedrijf dat zijn expertise en vakmanschap in dienst stelt van het kunstwerk. Ik kan ze daarom van harte aanbevelen bij collega’s en opdrachtgevers”.

 • Joop Vaissier Adviseur Beeldende Kunst en kunstenaar, Maassluis
 • “Wat mij vanaf het begin heeft getroffen was vooral het VAKMANSCHAP dat in jullie bedrijf wordt gekoesterd, op elk niveau.

  Met veel plezier denk ik terug aan de excursies met studenten die we hebben gemaakt naar jullie bedrijf, als onderdeel van onze Blitz Beton Workshops. Dat jullie de gevelelementen van het horecapaviljoen Westblaak Rotterdam hebben gemaakt, was eigenlijk geen verrassing.

  Zo puntgaaf, zo mooi, bijzondere klasse. Ik heb het destijds direct als referentieproject toegevoegd aan de database voor www.schoonbeton.nl .Dat jullie, namens BFBN, partner zijn in het project ‘duurzaam schoon beton’ bevestigt nog eens jullie passie voor vakmanschap. En in eigen belang denk ik dan: het mooiste beton begint met wit. Wit cement van CBR/ENCI….."

 • Hans Köhne Technische Marketing, ENCI b.v. Den Bosch
 • “Zoals bij veel eerste gebeurtenissen, kwam er bij mijn eerste opdracht in de openbare ruimte, “Zwaan op Triomfbogen” in Alkmaar, een wereld van nieuwe dingen op me af.

  Gelukkig kon ik voor de triomfbogen rekenen op het vakmanschap bij Tomaello. Mijn ‘funky’ werktekeningen werden bruikbare technische tekeningen die leidden tot de realisatie van mijn ontwerp in ‘blond’ beton.

  Alles flexibel, persoonlijk en ontspannen. Ik ben blij dat ik kennis heb gemaakt met dit bedrijf dat ook jonge kunstenaars in hun start steunt. Ik hoop er zeker terug te komen, kiezend voor kwaliteit, want dat is waar Tomaello voor staat, al 80 jaar."

 • Robèrt Guérain Beeldend kunstenaar, Veenendaal
 • “Als onderdeel van de herstructurering van de stadsvernieuwingswijk Transvaal in Den Haag wordt het 3,5 ha grote wijkpark Transvaal aangelegd. In deze kwetsbare situatie is het gras, met daarin de voor het park zo belangrijke bomen, verhoogd aangelegd. De randen zijn vormgegeven als zit- en speelrand en bestaan uit antracietkleurig beton en gepolijst granito. Ook veel losse zit- en speelelementen in het park zijn gemaakt van gepolijst granito. Al deze randen en elementen worden gemaakt door Tomaello.

  In dezelfde uitvoering komen in de promenade door het park drie, twaalf meter lange watertafels, een combinatie van waterspel en zitruimte. Deze ingewikkelde opgave is door Tomaello voortreffelijk uitgevoerd. Met name de klantgerichtheid, betrokkenheid en de zorgvuldige afwerking van de producten zijn hierin een grote bijdrage geweest tot het welslagen van deze opdracht.

  In algemene zin kan en mag je dan ook wel stellen, dat de mensen die bij Tomaello werkzaam zijn zeer betrokken zijn bij de tot stand komen van het product."

  Piet Bakker, projectleider Afdeling Opdrachtgeving Werken Dienst Stedelijke Ontwikkeling Gemeente Den Haag Egbert Schuttert, Landschapsarchitect Ingenieursbureau Den Haag

  “Kennis, Kunde, Kunst

  In de huidige maatschappij ziet men steeds meer vervlakking. Ik kan dat gemakkelijk met een voorbeeld toelichten. Het maakt eigenlijk weinig uit in welke stad U in Nederland of daarbuiten rondloopt, U ziet dezelfde winkels van de grotere ketens het straatbeeld domineren, dat daardoor zijn identiteit grotendeels verliest. In de industrie zie je soortgelijke tendensen; schaalvergroting, minder onderscheid, minder persoonlijk. Hoewel die bedrijven ongetwijfeld kwaliteitsbewust gestuurd worden, heeft de beheersbaarheid kennelijk haar grenzen bereikt. Hebt U wel eens geprobeerd een medewerker van een groot bedrijf te spreken te krijgen en is U dat gelukt, zonder eindeloos te wachten of van medewerker naar medewerker te zijn doorverbonden? Het is dan ook uiterst verfrissend om waar te nemen dat veel kleinere bedrijfjes zich in een tegengestelde richting ontwikkelen en het goed doen, zoals de warme bakker, die zijn kennis en kunde vertaald heeft naar een product dat onderscheidend is en gewenst is. Het is dus kennelijk de kunst om niet op te gaan in het grote geheel, maar een eigen identiteit te handhaven en de bedrijfseigen kennis en kunde te verheffen tot een kunst die de klant aanspreekt.

  Dat is bij mij altijd de achterliggende gedachte als de firma Tomaello ter sprake komt. Een familiebedrijf dat de kennis en kunde heeft weten te behouden en de kennis verder heeft ontwikkeld. En ze blijven zich ontwikkelen, zie hun deelname aan de cursus ‘Zelfverdichtend beton’ en ze blijven ook niet op hun kennis zitten, zoals bleek toen de auteur en Giulio Tomaello tijdens het International CPI Congress (‘Learning from the best’) in Bonn een voordracht hielden over onze specialiteiten, ZVB en schoon, architectonisch beton. Daar waar de prefab betonindustrie naast alle standaard elementen ook prachtige producten maakt voor vele projecten, groot en klein, kent men bij Tomaello een maat voor projecten, die qua omvang en aard kennelijk bij hen past. En is dat dan toeval? Nee, de reden daarvoor is dat je als opdrachtgever bij een bijzonder project ook zoekt naar een firma die je wensen kan vertalen in het product wat je voor ogen staat. De kennis en kunde zijn aanwezig, er is aandacht voor de klant en men heeft oog voor het detail. Zo leidt kennis en kunde al heel snel tot een bijzonder product; een kunst op zich."

 • Prof. Ir. H. W. Bennenk Emeritus Hoogleraar TU Eindhoven, Adviseur voor de prefab betonindustrie, Eindhoven
 • “Aan de kleur en bewerking van betonproducten worden door opdrachtgevers speciale eisen gesteld.

  Het vakmanschap van Tomaello en haar meedenken tijdens een project staat borg voor een ‘picobello’ eindresultaat”.

 • Fred Kempers Projectleider Amsterdam Centraal Station, Ballast Nedam Infra NW
 • "Terrazzobank Nautilus. In 1994 kwam ik met het ontwerp voor de terrazzobank Nautilus bij Tomaello. Van terrazzotechniek wist ik nog nauwelijks iets, van de bijbehorende bekistingmogelijkheden nog minder. In mijn enthousiasme had ik een bij de woeste zeegolven passend organisch ontwerp met krommingen in drie richtingen getekend. Het zag er schitterend uit, maar ik kon mij niet voorstellen hoe de mallen voor dit werk gemaakt zouden moeten worden. Bij de tussenliggende segmenten kon ik mij nog iets voorstellen, maar bij de in drie richtingen gewelfde koppen ging dit mijn voorstellingsvermogen te boven. Mijn verwachting was dat we in gezamenlijk overleg tot een aan de techniek aangepast ontwerp zouden komen. Voor Tomaello ging echter geen zee te hoog. Er werd gerepliceerd dat het ontwerp weliswaar een hoge moeilijkheidsgraad had, maar dat deze uitdaging werd opgenomen. De eerste stap was met de meestertimmerman te gaan brainstormen over ingenieuze bekistingconstructies voor de koppen. Na enige tijd werd tot mijn verrassing gemeld dat het, precies zoals het op tekening was gezet, gemaakt kon worden.

  Daarvoor werd eerst in ruwe vorm met houten lagen een rondlopende kist gemaakt. Vervolgens werd deze ronde kist op een zware horizontale as met aandrijving gemonteerd. Hiermee ontstond een bovenmaatse frees voor het 'verronden' van de vorm. Later werden uit de ronde vorm stukken gezaagd en werden de tegenbogen ingezet. De daarop volgende verfijningtechnieken werden als standaard vakmanschap gezien. Over de mal voor de tussen de koppen liggende segmenten werd al helemaal niet moeilijk gedaan. Deze werd wel eventjes uit staalplaat gebogen. Nadat de mallen gerealiseerd waren werd het tijd voor het stortproces. Ondanks de zware sneeuwval in de bergen werd de graniettoeslag uit de Dolomieten nog net op tijd in Vlaardingen binnengereden. De gietstukken die uit de mallen kwamen zagen er voortreffelijk uit. Tomaello was minder ‘ impressed’, het vijfvoudig slijpproces moest immers nog de sublimità aan het meesterwerk geven. Hiervoor stond een select gezelschap van slijpmaestro's in de startblokken, oude en jonge veelal Italiaanse vaklieden uit Friuli, de Italiaanse streek waar de vakman nog werkelijk wordt gewaardeerd.

  Inmiddels staan de ambachtelijke meesterstukken al weer tien jaar te pronken in het Hollandse licht dat al door de zeventiende eeuwse schilders zo treffend is verbeeld. Voor vandalisme en graffiti zijn deze rotsen van vakmanschap onkwetsbaar. Voor het oceanische genieten is deze Italiaans-Hollandse productie onmisbaar geworden.
 • Ir. Anton Hinse Architect en Stedenbouwkundig ontwerper Royal Haskoning architecten consultants ingenieurs, Utrecht
 • "In de architectuur zie je weer de aandacht voor materiaal, detail en ornamentiek die zo kenmerkend was voor de Nieuwe Kunst na 1900. Deze herwaardering kan in de geïndustrialiseerde productiemethoden van vandaag goed worden waargemaakt met gespecialiseerde bedrijven zoals Tomaello die zich richten op slim toepassen van nieuwe technieken.

  In het werk van ons bureau Molenaar & Van Winden architecten zijn wij permanent op zoek naar de uitersten van betekenisvolle expressie in architectonische ornamentiek.

  Daarbij hebben wij de mensen van Tomaello ervaren als modern, flexibel en inventief meedenkend om onze doelen op een hoogwaardige manier te bereiken. Zij herhalen niet het oude ambacht maar zijn innovatief in het zoeken naar productiewijzen die niet onder doen voor het klassieke ambacht!

  In de ornamentiek van ons project aan de Marikenstraat te Nijmegen is het resultaat van de prefab beton elementen met terrazzo en natuursteen accenten van wezenlijk belang voor de bereikte architectonische ornamentiek, waar veel waardering voor is!"

 • Joris Molenaar en Wilfried van Winden Molenaar & Van Winden Architecten, Delft
 • "Tomaello? Hier wordt keihard loeisterk prachtig beton gemaakt door lieve leuke warme mensen…

  Ik verheug me op de volgende projecten & veel goeds voor de komende decennia",

 • Irene Fortuyn/O'Brien Beeldend kunstenaar, Amsterdam
 • “Wij hebben met Tomaello in 2003 voor het hoofdkantoor van Interpolis in Tilburg een aantal spraakmakende tafels van architectonisch beton gerealiseerd. Bijzonder waren de dimensies van het meubilair, met artistieke uitkragingen en een slanke uitvoering. Door Buro Aronsohn is vooraf de hoeveelheid wapening bepaald en de voorgelegde betonsamenstelling beoordeeld.

  Dankzij de ervaring van Tomaello is een mooi stuk werk neergezet. Van het goed verdichte oppervlak van de betonnen meubels straalt een hoge kwaliteit af. Bij mijn werkbezoek tijdens de uitvoering in de werkplaats ben ik vriendelijk ontvangen en rondgeleid. Het geheel is in een zeer krappe planning tot een goed einde gekomen.

  Interpolis is zeer content met deze betonproducten waarvan intensief gebruik wordt gemaakt."

 • Pieter Verhagen Hoofdopzichter Aronsohn Raadgevende Ingenieurs B.V., Rotterdam
 • “Vlaardingse Bloementrappen: altijd even langs, al moet ik er voor om lopen. Meer fleur in de binnenstad van Vlaardingen brengen, dat was het doel. Met de Vlaardingse Bloementrappen is dat uitstekend gelukt. Het kunstenaarschap van Wilma Kuil en het vakmanschap van Tomaello is een perfecte combinatie gebleken. Het mooie van dit kunstwerk is dat het meer kanten heeft. Zo is het een goede verbinding tussen Liesveld en de hoger gelegen Hoogstraat. Maar ook de achterliggende betekenis van de kleuren spreekt aan, die aanvankelijk zwart zijn en naar het Liesveld aflopend, steeds bonter worden. Daarmee symboliserend de ontwikkeling die Vlaardingen heeft door gemaakt van kleine visserstad met veelal vrouwen in rouwkleding tot moderne industriestad met een aantrekkelijk koopcentrum.

  Geen eenvoudig project. De gemeente moet veeleisend zijn want de trappen behoren vooral ook veilig zijn. Een goed kunstenaar is vaak eigenzinnig, en moet voorkomen dat aan het ontwerp te veel afbreuk wordt gedaan. Alleen een gespecialiseerd bedrijf is dan instaat al die wensen bij elkaar te brengen en te zorgen voor een uiteindelijk resultaat dat het oog streelt. Dat bedrijf moet niet alleen technisch vaardig zijn, maar ook instaat zijn flexibel en toch vasthoudend en in teamverband te werken. Die gelukkige combinatie was bij Tomaello aanwezig. Bij dit soort projecten doemen altijd wel problemen op, dat is de realiteit. Maar hoe je deze op lost, daar gaat het om. Tomaello is daar heel vaardig in gebleken.

  Tijdens het maken van de trappen ben ik een paar keer in de werkplaats langs geweest. Wat een voorbereiding vergt dat werk. Om een rondlopende trap van terrazzo te maken kan je niet zonder een timmerman die een mal in omgekeerde vorm maakt. Dan het proces van de terrazzo en het verwerken van de kleuren en het uitvoeren van de motieven die de kunstenaar ontworpen heeft. Nauwgezet werk en toch gewone noeste arbeid. Ik ben er trots op dat dit in Vlaardingen wordt gepresteerd. De Bloementrappen zijn voor Vlaardingen een aanwinst.

  Ik hoor Vlaardingers er vaak lovend over spreken. Niet -Vlaardingers zijn vaak verrast in onze stad trappen met deze allure aan te treffen. Vakmanschap en kunstenaarschap bijeengebracht in een sfeer waarin een vastberaden wil tot een aansprekend resultaat heeft geleid. Meer aandacht voor het maken van mooie plekken in de stad, waar mensen graag lopen of zitten, vind ik aan te bevelen. Tomaello heeft in Vlaardingen trappen gemaakt waar zij trots op mogen zijn. Ik verleg mijn route vaak om toch over de Bloementrappen te kunnen gaan ook al moet ik dan wat omlopen. Bij andere trappen zou dat niet in mij opkomen".

 • Kees van der Windt Vm. Wethouder van Cultuur, Vlaardingen
 • “Overgrootvader D.L.Baauw legde eind 1800 als “Meester Metselaar”de fundamenten voor dit succesvolle bedrijf. Zijn zoon Adriaan, de grootvader van de huidige generatie Baauw, specialiseerde zich verder in bouwmaterialen aan de Vettenoordskade. Rond 1920 werd het huidige complex aan de Havenstraat en de Kortedijk betrokken, een voormalige scheepswerf met voor die tijd de gigantische oppervlakte van ca. 2000m2.

  Op zekere dag kort daarna vond er een toch wel bijzondere gebeurtenis plaats in de Havenstraat. Twee piekfijn in het zwart gestoken heren kwamen de poort binnen lopen en meldden zich op het kantoor, waarvan de een Carlo Tomaello was. In gebroken Nederlands werd kennis gemaakt met een vakman op terrazzo-gebied uit Italië, die zich in Vlaardingen ging vestigen. Levendig herinneren we ons de plezierige en correcte wijze van zaken doen met de oude heer Tomaello en zijn 4 zoons Carlo, Mario, Luigi en Nini. Terwijl de huidige vestiging van de terrazzo specialisten zich in de Marconistraat bevindt, is de nieuwe locatie van Imabo Baauw Bouwmaterialen daar niet ver vandaan, in de Bellstraat. Het mag toch wel uitzonderlijk heten dat de relatie uit die tijd tot vandaag voort duurt."
 • D. Baauw Leverancier sinds 1924, Vlaardingen
 • “De besteksomschrijving voor de te leveren raamdorpels, borstweringsplaten, kolomomkleding en sluitstenen voor ons werk Waterschap Rivierenland Tiel was summier (“beton met zwarte toeslag”). Echter binnen ons bedrijf kwam iemand met de naam Tomaello.

  Jullie bedrijf werd door ons voorgesteld en we hebben samen met de architect (AGS Architecten) in Nijmegen (binnenstad) jullie product bekeken en beoordeeld. Dit was nu precies wat de architect voor ogen had. De bemonstering was met een kleine aanpassing snel goedgekeurd.

  Een prettige samenwerking ten tijde van werkvoorbereiding en tekenwerk en het nakomen van de gemaakte afspraken met betrekking tot levering hebben er voor gezorgd dat er een mooi eindproduct is afgeleverd."

 • André Brinkers Werkvoorbereiding Aan de Stegge Bouw en Werktuigbouw, Goor
 • “Wij hebben als projectteam het samenwerken met jullie als bijzonder plezierig ervaren.

  De vakkennis was bijzonder, zeker voor een project wat nooit eerder is gemaakt, het geduld wat jullie konden opbrengen om steeds een andere kleur te maken of anders te slijpen dwingt respect af.

  Jullie stonden altijd klaar om goed te luisteren wat onze wensen waren. Bij het bezoek aan het bedrijf hebben wij met bewondering gekeken wat jullie op dat vakgebied kunnen presteren.

  Ik persoonlijk kijk terug op een bijzonder goede samenwerking met jullie en Verwo Projekten en ondanks de kritiek op het werkplan, kunnen wij trots zijn op wat er samen is gerealiseerd."

 • Kees van 't Hoff Projectleider Gemeente Hengelo, Hengelo
 • “De “ontmoetingsplek voor jong en oud” bij het nieuwe bibliotheekgebouw in Putte-Kapellen (België) bestaat uit een cirkelvormig pleintje met een terrazzo tafel. Op de tafel “ligt” een “tafelloper”, en onder de tafel een “tapijt”; alsof je bij grootmoeder op visite bent. Om de tafel staan een bank en poefs in verschillende vormen en kleuren ook door Tomaello gemaakt.

  Hoewel ik al in 1991, tijdens mijn stage bij Verwo Projekten (nu Struyk Verwo Infra), kennis maakte met het prachtige werk en de vriendelijke mensen van Tomaello, was dit project mijn eerste samenwerking met het terrazzobedrijf. Er was een grote tijdsdruk en het budget was klein.

  In lange gesprekken metGiulio werd duidelijk dat er in dit bedrijf tot in de details wordt meegedacht in het ontwerpproces, vanuit een grote liefde voor het materiaal. Voor mij is “de wereld van het beton” weer een stukje groter geworden. Een tafel met een “overhangende tafelloper” van terrazzo? “Geen probleem! We maken een speciale mal.” In de tafelloper verschillende vormen aanbrengen, handen van kinderen en ouderen uit de wijk, in 6 verschillende kleuren? “Kan ook!”

  Bij een volgend (beton-)project weet ik Tomaello zeker weer te vinden."

 • Eline Ouwendijk Beeldend kunstenaar, Mortsel, België
 • “In de wijk Transvaal heeft Ceres projecten in opdracht van Vestia Den Haag Zuid-Oost de ontwikkeling en realisatie van het herstructureringsproject Stellenbosch begeleid.

  Naast 212 betaalbare woningen zijn een supermarkt van 1.350 m2, een steunpunt voor lichamelijk gehandicapten, verstandelijk gehandicapten en ouderen en een halfmechanische parkeervoorziening voor 93 auto’s gerealiseerd.

  Ceres projecten voerde namens Vestia Den Haag Zuid-Oost niet alleen de bouwexploitatie maar was ook verantwoordelijk voor de grondexploitatie. De sloop van de oudbouw en de inrichting van de woonomgeving inclusief de aanpassing van de ondergrondse infrastructuur behoorden tot de opdracht. Deze grote variatie in het takenpakket maakte het mogelijk om tot één integraal plan te komen.

  In het kader van het project Stellenbosch hebben wij zeer plezierig met Tomaello samengewerkt. Samen met de ontwerper van de openbare ruimte, de heer Fokke Ypma, en u hebben we een schitterende toevoeging op het Stellenboschplein weten te realiseren.

  De ronde bank middenin op het plein is uiteindelijk het pronkstuk van het plein geworden. Buurtbewoners maken graag gebruik van deze fraaie bank, welke tevens dienst doet als kader van een groenvoorziening.

  Vestia hecht waarde aan de duurzaamheid en kwaliteit van de woonomgeving. De door Tomaello gemaakte bank draagt bij aan dit streven van Vestia."
 • Ir. Waldo Noordam Projectleider Ceres projecten, Den Haag
 • “Het begon met een speciaal ontwerp van Karres en Brands landschapsarchitecten uit Hilversum voor de herinrichting van het asbestemmingsgebied van De Nieuwe Oosterbegraafplaats.

  Twee belangrijke onderdelen van dat ontwerp zijn ‘drijvende’ (geslepen) bruggen op een vijver en een speciaal ontworpen (gewassen) columbarium.

  De opdracht van ROD’OR ADVIES was de ontwerpen van Karres en Brands te vertalen naar werktekeningen met besteksomschrijvingen voor de bouw van twee bruggen opgebouwd met liggers van terrazzobeton en het columbarium, dat ca.100 meter lang, 5 meter breed en 5 meter hoog is. In dit volume zijn kamers met witte terrazzo nissenwanden uitgespaard en in de wand van terrazzo beton zijn ca.1000 nissen opgenomen van verschillende afmetingen en in variërende patronen waarin de urnen geplaatst kunnen worden. Geen enkele wand is het zelfde.

  Voor een dergelijk project hadden we een bedrijf nodig met specifieke kennis van en gedegen ervaring met terrazzobeton. Al snel bleek een samenwerking met Giulio Tomaello en Umberto Lenarduzzi een goede keuze. Mede door de specifieke kennis en advies van Tomaello hebben ROD’OR ADVIES en Karres en Brands landschapsarchitecten in 2005-2006 een unieke muur in het asbestemmingsgebied van De Nieuwe Ooster begraafplaats te Amsterdam kunnen realiseren."
 • Johan Karbet, Joost de Natris ROD’OR ADVIES, Karres ]en[ Brands landschapsarchitecten, Hilversum
 • “Historie is een buurt in de uitbreidingswijk Roomburg in de gemeente Leiden. De buurt dankt zijn naam aan de resten van een Romeins castellum die aan de oostzijde van het plangebied in de grond gevonden zijn, dáár waar in de toekomst het park Matilo aangelegd zal worden. De verkaveling van Historie wordt bepaald door een hoofdstraat en twee dwarsstraten. In stedenbouwkundig opzicht wordt de buurt verder gekenmerkt door de duidelijke afgebakende randen die de grens vormt met de aansluitende gebieden en de vier gesloten hoeken die beide zijden van de hoofdstraat markeren. De duidelijk afgebakende buitenranden dragen in belangrijke mate bij aan de eigen identiteit van Historie.

  De architectuur van het plan stelt zich dienstbaar op ten aanzien van de stedenbouwkundige opzet. Er zijn een beperkt aantal architectonische elementen ingezet waardoor de buurt een sterke architectonische eenheid is geworden. Het dakplan is het belangrijkste architectonische middel dat reageert op de verschillende facetten van het stedenbouwkundig plan en dat de samenhang tussen de verschillende bouwblokken realiseert. De woningentrees zorgen, door hun vormgeving en ritmiek, voor accenten in de straat die binnen het geheel de individuele woningen representeren. Deze ‘visitekaartjes’ bestaan onder meer uit een luifel en een gevelelement van gepolijst granito.

  Aan de materialisering van deze elementen is veel zorg besteed. Zo zijn er diverse monster gemaakt om de juiste kleurcombinatie van het toeslagmateriaal te bepalen. De circa 200 elementen zijn gefabriceerd in Vlaardingen door C. Tomaello b.v. Zowel ten aanzien van het eindproduct als ten aanzien van de logistiek een prestatie die respect afdwingt. Als architect was het een genoegen te werken met een groep mensen die hebben aangetoond het oude Romeinse ambacht van granitowerker nog te beheersen en het bovendien mogelijk hebben gemaakt het binnen een eigentijds woningbouwproject toe te passen!"
 • Gerard Kruunenberg Kruunenberg Architecten, Amsterdam
 • “Voor ons werk "Uitbreiding en renovatie Visser 't Hooft Lyceum" te Leiden stonden wij eind 2006 voor de uitdaging om een oud lettertableau boven een klassieke jaren 20-entree in oude luister te herstellen. Aangezien herstellen geen optie bleek te zijn kwam de optie "opnieuw aanbrengen" ter sprake.

  Het werk bestond uit het vervaardigen van een reeks betonnen tableau's van circa 200x400mm waarop letters zichtbaar zijn die na formatie in 3 regels tezamen de tekst "Christelijke Hoogere Burgerschool met 5-jarigen cursus" vormden. Extra uitdaging hierbij is dat de tableau's een door-en-door terra-cotta kleur moesten krijgen gelijkend aan de kleur van andere aanwezige gevelelementen.

  Dankzij de bevlogenheid en het vakmanschap zowel in voorbereiding als in uitvoering van Tomaello uit Vlaardingen is het eindresultaat bereikt conform de wensen van de architect met de kwaliteit welke wij als Heijmans voor ogen hadden.

  Zo is een ongebruikelijke wens van de opdrachtgever door een goede onderlinge samenwerking vertaald in een stuk werk waar iedereen trots op en tevreden mee is."

 • Henk Minnaard Projektleider Heijmans Bouw Leiderdorp B.V., Leiderdorp
 • “Voor de binnentuinen van het Zorgcentrum katwijk in Oss hebben we in i.s.m. Bureau Esther Kruit landschapsarchitectuur een ontwerp gemaakt voor een schakelbare buitentafel. Esther Kruit tekende voor het ontwerp van de tuin en Bureau Arjan karssen voor de tafels.

  In het ontwerp van de tuinen was ruimte voor twee lange lijnen tafels. Het ontwerp is een asymmetrische schakelbare tafel. Die door schakeling één totale tafel vormt. Door de asymmetrische verdeling van de poten ontstaat er een wisselend beeld. De uitwerking van de tafels hebben wij gedaan i.s.m. de firma Tomaello, specialisten op het gebied van granito.

  Mede door hun meedenken, ook in het ontwerp, is het product geworden wat het moest worden. Hun grote expertise en begrip voor de ontwerper maakt het geheel tot een zeer geslaagd project.

  De tafel is gemaakt in twee kleurmengsels met graniet. Deze sluiten aan op de verharding die in de tuinen gebruikt zijn. Met dank."

 • Arjan Karssen Bureau Arjan karssen bno, Ruimtelijk en industrieel ontwerp, Haarlem
 • “Werken met Tomaello, werken bij Tomaello. In Almere lag een open veld aan het water, het Weerwater. Woningcorporatie De Alliantie Flevoland wilde de sociale cohesie in de wijk bevorderen en koos daar deze locatie voor uit. Voor deze openbare ruimte formuleerde de woningcorporatie de wens: 'een zuidelijk plein aan de waterkant' te creëren, waar de bewoners van allerlei nationaliteiten elkaar zouden kunnen ontmoeten. Architect Nahied Koolen vertaalde deze wens naar een ontwerp van een plein met banken. Tomaello maakte de fraaie terrazzo zitbanken en aan mij werd gevraagd deze banken van gekleurde mozaïeken te voorzien.

  Het bereiken van een fraai resultaat vereist een zeer toegewijde manier van werken van een aantal mensen. Ik had in de beslotenheid van mijn atelier weken hard gewerkt, alles minutieus overdacht en voorbereid. Met een stapel kleurenprints en werktekeningen ging ik naar Vlaardingen, nu ging het echte werk beginnen. Iedere millimeter uitgetekend zodat nergens onduidelijkheid over kon bestaan. Je weet hoe het gaat in dit soort producties, meestal wil men je afschepen met ja, ja, dat komt wel goed.

  Mijn achterdocht was weg toen ik bij Tomaello de ontwerpen tussen het beton legde. De aandacht voor ieder detail, het enthousiasme voor mijn werk, het besef van samenwerken aan het beste resultaat en niet opgeven voor dat dat bereikt was.

  De zorgvuldigheid om net zoveel testpanelen te maken tot het echt klopte. We deelden de professionele gevoeligheid voor kleuren en materialen, Tomaello droeg bij met zijn kennis van zaken, technisch en ambachtelijk, maar wist ook wat voor emotioneel effect kleuren en materialen hebben. En wilde daar geen concessies in doen. Ik had een atelier erbij en mocht daar werken, een geweldige ervaring. We werkten samen, strevend naar de hoogst mogelijke graad van perfectie. Je ziet en voelt dat aan het resultaat, waar Tomaello en ik dan ook trots op zijn. Op naar het volgende project.

  Zo is in Almere het Maastrichtplein ontstaan, een uniek project, waarbij de woningcorporatie, de architect, de vormgever en de producent ieder een eigen aandeel hadden. Het is een kleurrijk cadeau aan de bewoners, en aan hen de eer om al deze energie in bezit te nemen."

 • Monaa van Vlijmen Schilder en ontwerper, Haarlem
 • “Onlangs - juni 2008 - is het kunstwerk ‘Hemels Gewelf/ Panorama in de duinen’ van kunstenaar James Turrell in Kijkduin opnieuw opgeleverd. In 1996 werd het geopend, maar door inklinking van de grond en het onvoorzien drukke bezoek was restauratie noodzakelijk. 12 jaar later staat het er weer helemaal prachtig bij (zie www.stroom.nl) met opnieuw twee enorme nieuwe ligbanken. Het gelige zandsteen uit 1996 is daarbij vervangen door terrazzo.

  Eén bank staat in de ovaalvormige artificiële duinkom en de ander even verderop op de hoogste duintop. Op beide locaties kan je, achterover liggend op de bank, op een bijzondere manier naar de lucht kijken.

  Met veel precisie zijn door Tomaello kleurmonsters gemaakt voor een goede vertaling van zandsteen naar terrazzo. Het is fantastisch dat er nog bedrijven zijn als Tomaello die het ambachtelijke proces van het maken van de mallen, het storten en polijsten van beton met de juiste toeslag zo geweldig beheersen.

  De eerste samenwerking met Tomaello dateert van 1994, toen kunstenaar Karola Pezarro in opdracht van Stroom drie ‘kroonzetels’ bij een school in Spoorwijk, Den Haag plaatste. Deze koninklijke tronen zijn door Tomaello glorieus opgeknapt en herplaatst toen de Jeroenschool een geheel nieuw gebouw met nieuw schoolplein ging betrekken”.

 • Jan Wijle Hoofd Architectuur en Kunst in de openbare ruimte, Stroom Den Haag
 • Vrouwensteeg

  De opdracht van de gemeente Vlaardingen betrof de Vrouwensteeg. Na een aantal andere stegen een paar jaar geleden, was nu deze aan de beurt. De Vrouwensteeg is ongeveer 35 meter lang. Vanaf de Visbank is de steeg de eerste 22 meter overal 1 meter breed, daarna loopt zij uit tot 1.50 meter breed. Aan het einde staat altijd een container van het eetcafé. De muren van de steeg zijn rommelig en hebben diverse stijlen. De bestrating is door de hele steeg met dezelfde klinkers gelegd.

  Voor het ontwerp kwam ik uit bij een vernieuwing van het straatwerk. Het materiaal was snel gekozen: Terrazzo. Daarin kan je prachtige patronen maken en bovendien hebben we in Vlaardingen ook nog eens het beste bedrijf op dit gebied: Tomaello.

  Negen tegels liggen verdeelt over de lengte van de steeg en in het midden van elke tegel een grondverlichting. De patronen zijn met grote precisie op de computer gemaakt en ontstaan door cirkels en lijnen op logische wijze te rangschikken.

  De gulden snede wordt ook vaak toegepast. Sommige van de patronen komen voor in zogenaamde graancirkels. Andere patronen zijn Yantra’s, oude Indiase symbolen. Aan het begin en het einde liggen tegels met de tekst: “Everything changes and moves”. Een tekst die op het hele leven van toepassing is.

 • Winnie Tesmacher Glaskunstenares, Vlaardingen
 • >